LEONARDİT ESASLI ORGANİK GÜBRE ÜRETİMİ

Leonardit, linyit kömürü madenlerinde kömür ile toprak arasinda kalan, yanmayan çok degerli organik bir materyaldir. Leonardit esas olarak gübre degildir, çok iyi bir toprak düzenleyicisidir. Topragin yapisini organik üretim yapmaya müsait hale getirir.

Özellikle sert, kurak, kumlu, kiraç ve kireçli topraklar için çok etken organik bir yapiya sahiptir. Her türlü organik gübre ve hayvansal gübreler ile belirli oranda karisim yapilabilir. Su tutma özelligi ile topragin nemini muhafaza eder, erozyonun da önleyicisidir. Topragin çatlamasina mani olarak nem kaybetmesini önler. Içerisinde bitkiler için yararli hümik ve fulvik asit ihtiva etmektedir.

Bu her iki madde çok önemli organik bilesimlerdir. Bitkilerin verim artisina minimum olarak %22 tesir etmektedir. Leonardit uzun süre etkili olmasi sebebi ile çok çabuk parçalanip yok olmaz. Diger hayvansal gübrelerle veya dogrudan NPK takviyesi ile oldukça verimlidir. Az oranda da olsa hayvan yemi katki maddesi olarak ta kullanilir.

Tabiatta nadir bulunan leonarditin kalitesi bölgeden bölgeye degisir. Leonarditin tesis kuracak özelliklere sahip olabilmesi için içerisindeki organik madde miktarinin ( humik asit + fulvik asit ) %55’in üzerinde olmasi gerekmektedir. Toprakta iken havayi ve suyu filtreleme özelligi vardir.

Leonardit içerisindeki humik asitin çözülebilmesi için ph’in 2’den yüksek olmasi gerekir. Leonarditin biyolojik aktivitesi diger organik materyallere göre yaklasik 4-5 kat daha güçlüdür. Leonardit topraktaki organik maddeler ve mikroorganizmalar yardimi ile tamamen mineralize olurlar.