YUMURTA TAVUĞU GÜBRESİ ESASLI ORGANİK GÜBRE ÜRETİMİ

Dogrudan ekonomik olarak yumurta tavukçulugu yapan üreticilere ne gibi katkisi olabileceginin daha iyi anlasilmasi için, ne sekilde tehlikeli ve çevreyi olumsuz etkileyen atik olmaktan ek kazanç kapisi haline dönüsecegi iyi bilinmelidir. Ancak su da unutulmamalidir ki su anda uygulanan sistemlerle tavuk gübresinden elde edilen organik gübrenin üretim maliyetleri çok yüksektir. Organik gübre özelligine dönüsüm süreci mevcut sistemlerle de oldukça uzundur.

Bu maliyetleri olumsuz olarak etkilemektedir. Tavuk gübresinin içerisinde bulunan ve topraga karistiginda en az % 45 oraninda bitkiler tarafindan ilk bir ay içerisinde kullanilabilir halde hazir bulunan, besin elementlerinin nasil organik gübre olarak ekonomiye kazandirilacagi iyi arastirilmalidir. Büyük paralar vererek aldigimiz yemin % 35 inin tavuk bünyesine sadece girip hiçbir degisiklige ugramadan ve sindirilmeden disariya atildigini biliyoruz ve bu materyaller gübrenin degerini artiran en önemli etkenlerdendir.

Zaman zaman hepimiz bunun da hiç degilse büyük bir kisminin hatta tamaminin bedelinin geri alinmasi daha iyi olmaz mi diye düsünürüz. Yeni gelistirdigimiz üretim sistemi sayesinde hem 1 000 000 (bir milyon) adede kadar olan yumurta tavugunun günlük gübrelerini günlük olarak organik gübre üretim sisteminde satisa hazir hale getiriyoruz ve hem de su anki maliyetlerin en az % 50 oraninda azaltilmasini sagliyoruz.

Bizim sistemimizde tek yatay firinda günlük 150 Ton rahatlikla islenebilmektedir. Bu da 1 000 000 tavuk demektir. Bunu yapabilmek için hem üretim sistemini gelistirdik ve hem de yillardir yaptigimiz arastirmanin sonucunda içine yapacagimiz katkilar sayesinde su anda dünyada revaçta olan organik gübre üretimini temin edecek duruma geldik.

Artik tavuklarimizdan elde edilen gübrenin yüzüne bakarken ne zaman kurtulacagim diyerek degil ne kadar kazanacagim diyerek bakilacaktir. Hizla yayginlasmaya baslayan organik gübre kullanim istegi, gitgide çiftçiler arasinda talep görmeye, uygun fiyati sebebi ile kullanimi artmaya baslamistir. Önümüzdeki 5 – 10 yil içerisinde yatirim olarak ciddi kazançlar saglayacaktir.

Ilk bu ise baslayanlarin çok çok kazanacaklari bir gerçektir. Ileriki zamanlarda her iste oldugu gibi bu iste de kazanma hirsindan kaynaklanan rekabeti fiyatta yapmaya kalkanlar devreye girecektir. Tavuk gübresi hammaddesi elinizde zaten mevcuttur ve günlük olarak çikmaktadir. Yumurta tavugu gübresinin C/ N orani oldukça iyidir (13) ve fermantasyona ihtiyaç hissetmez. Tavuk gübresi hizli kurutma isleminden sonra ortalama %76-78 olan nem oraninin düsürülmesi gerekir.

Toz olarak pazarlanmasi düsünüldügünde nem oraninin düsürülmesini istememizin sebebi kokunun minimize edilmesi ve saklanma süresinin uzatilmasidir Sadece pelet yapilmasi düsünüldügünde nem biraz fazla sisteme girebilir bunun sebebi de peletleme isleminde yüksek isiya maruz kalan gübre kendiliginden soguma esnasinda nem kaybederek koku yapmayan seviyesine inmektedir.

Yumurta tavugu gübresinin tavuk basina günlük yas üretimini yaz ve kisi göz önüne alarak ,ortalama 150 gr/tavuk olarak almaktayiz. %50 ‘ye kadar katkili olarak üretilebilir.Bazi topraklar için,hele az yagis alan ve sulama imkani olmayan topraklarda özellikle katki kullanilmalidir.

KATKILI GÜBRE ÜRETILDIGINDE HEM KALITESI ÇOK YÜKSEK OLUR.HEM DE TALEP DAHA FAZLA OLUR. YUMURTA TAVUGU GÜBRESI BIYOGAZ ÜRETIM TESISLERI IÇIN EN IDEAL GÜBREDIR. GAZ VERIMI OLDUKÇA YÜKSEKTIR.